| | HVATANJE PTICA I NA KOJE NACINE | |
|
|
| Аутор | Порука |
|---|
smeshko lepushko Pocetnik

Број порука: 4 Join date: 24.10.2010 Age: 29 Локација: Beograd-Srbja
 | Наслов: Re: HVATANJE PTICA I NA KOJE NACINE Tue Oct 26, 2010 12:28 pm | |
| svaka cast, potpuno se slazem da je uvek bolje nabaviti ptice od odgajivaca, ali se tu onda javlja drugi problem, bar kod mene...evo ja vec godinu dana zelim i pokusavam da nabavim par stiglica ili za pocetak makar muzjaka od nekog odgajivaca i jos uvek nisam uspeo...mozda bi i sami odgajivaci mogli da imaju malo vise razumevanja prema nama pocetnicima, sto bi svakako uticalo i na smanjenje lova divljih pticica...nadam se...ja svakako i dalje ostajem protiv lova i nadam se... |
|
 | |
Drle Admin

Број порука: 2089 Join date: 13.05.2009 Age: 60 Локација: HAMBURG-SMEDEREVO
 | |
 | |
DonMiki Pocetnik

Број порука: 2 Join date: 27.11.2009 Age: 34 Локација: Krusevac-Srbija
 | Наслов: Re: HVATANJE PTICA I NA KOJE NACINE Sun Nov 28, 2010 1:30 pm | |
| |
|
 | |
Drle Admin

Број порука: 2089 Join date: 13.05.2009 Age: 60 Локација: HAMBURG-SMEDEREVO
 | Наслов: Re: HVATANJE PTICA I NA KOJE NACINE Mon Nov 29, 2010 6:35 am | |
| _________________  http://pticefaunaeurope.forumotion.net/ |
|
 | |
smeshko lepushko Pocetnik

Број порука: 4 Join date: 24.10.2010 Age: 29 Локација: Beograd-Srbja
 | Наслов: Re: HVATANJE PTICA I NA KOJE NACINE Mon Nov 29, 2010 1:57 pm | |
| | smeshko lepushko :: | | http://www.ekoplan.gov.rs/src/1-2-1-Pravilnici-iz-2010-godine-128-document.htm |
kada otvoris stranicu, taj prvi pravilnik...pise da se odnosi na drzanje zivotinja u zatocenistvu,zoo vrtovima i drugim objektima,ali ne znam da li se to odnosi na nas obicne odgajivace... |
|
 | |
Timbrado Moderator

Број порука: 246 Join date: 09.11.2009 Age: 39 Локација: Düsseldorf-Sabac
 | Наслов: LAJMA ZA HVATANJE PTICA Sat Dec 11, 2010 2:21 pm | |
|
Imela (lat. Viscum album) je mali okrugli zimzeleni grm, koji kao poluparazit raste na drveću. Grane su razdeljene na članke sa naspramnim duguljastim listovima. Cvet je dvopolni, zelene boje. Plodovi su bele bobice, koje sadrže lepljivi sok. Imela je sposobna za proces fotosinteze, iz drveta-domaćina crpe vodu. Ptice (drozd imelaš) pomažu njenom rasprostiranju tako što kljun ulepljen bobicama čiste o koru drveća.
Imela se još i naziva mela, bela imela, omelje, lepak.
Imela sadrži alkaloide, sluz, tanine i smolu.
Droga Imela je od davnina smatrana lekovitom biljkom. U medicini se koristi za snižavanje krvnog pritiska, protiv zakrčenja krvnih sudova, vrtoglavice i grčeva.
Plod imele je otrovan, koriste se listovi i tanke drške i to u periodu od oktobra do decembra i od marta do aprila, jer u drugim mesecima nema lekovita svojstva.
Mitologija i simbolično značenje Keltski sveštenici, druidi, poštovali su imelu kao biljku kojoj su pridavane magične moći, ritualno su je sekli zlatnim srpom i kasnije koristili kao lek. Vikinzi su smatrali da može probuditi mrtve. A strogrčki junak Eneja je grančicom imele otvorio vrata podzemnog sveta. U starim tekstovima navodi se kao lek protiv epilepsije.
U nekim zemljama imela ima značajnu simboliku tokom proslave Božiće. Kači se iznad ulaznig vrata da bi prizvala goste. Kada se dvoje sretnu ispod imele običaj je da se poljube, jer ovakvi poljubci donose sreću, a verovanje je i da se iz ovog poljupca može roditi večna ljubav.
_________________ SABACKi CIVIJAS !
|
|
 | |
milan96 Pocetnik

Број порука: 22 Join date: 08.09.2011 Age: 16 Локација: Serbia Nis
 | Наслов: Re: HVATANJE PTICA I NA KOJE NACINE Tue Sep 20, 2011 9:00 pm | |
| Ja se spremam da uzmem neku poklapacu mrezu sada!  |
|
 | |
Swemirac Pocetnik

Број порука: 6 Join date: 16.01.2010 Age: 38 Локација: krusevac
 | Наслов: Re: HVATANJE PTICA I NA KOJE NACINE Tue Sep 20, 2011 9:30 pm | |
| Ih bre Drle  Ovo mi deluje kao da me hvatas na lajm a ne na nec mrezu :-P.Svako ko cuva ptice treba da zna sta je dozivac jer svaki od njih bar jednom je isao u krivolov tj u hvatanje nezakotino da li sa poklapacom takozvanom ili sa ornitoloskom mrezom ....poz |
|
 | |
dino Pocetnik

Број порука: 30 Join date: 13.01.2011 Age: 15 Локација: Podgorica Crna Gora
 | Наслов: Re: HVATANJE PTICA I NA KOJE NACINE Sat Feb 25, 2012 4:06 pm | |
| Pozdrav forumasi da li ima neko od ovih iskusnijih da mi kaze da li se stiglici mogu sad hvatati dok na u Pg stiglica nma preko zime nego u martu-aprilu tk dolaze pa me zanima da li je u redu sada uhvatiti jdan ili vishe parova stiglica. Hvala unaprijed
|
|
 | |
IGOR 72 Urednik

Број порука: 400 Join date: 07.10.2009 Age: 41 Локација: Skoplje-Makedonija
 | |
 | |
dino Pocetnik

| Наслов: Re: HVATANJE PTICA I NA KOJE NACINE Sun Feb 26, 2012 8:56 am | |
| POzdrav. Ako je tako onda nema problema ja ih nikad do sad nisam hvatao,mislio sam da smije jer ima dosta klipova kako ih love a i svi stiglici koje ljudi drze su ulovljeni a ja cu probat kod nekoga da kupim ima dosta po podgorici ljudi koji ih drze  |
|
 | |
IGOR 72 Urednik

Број порука: 400 Join date: 07.10.2009 Age: 41 Локација: Skoplje-Makedonija
 | Наслов: Re: HVATANJE PTICA I NA KOJE NACINE Sun Feb 26, 2012 8:34 pm | |
| | dino :: | POzdrav. Ako je tako onda nema problema ja ih nikad do sad nisam hvatao,mislio sam da smije jer ima dosta klipova kako ih love a i svi stiglici koje ljudi drze su ulovljeni a ja cu probat kod nekoga da kupim ima dosta po podgorici ljudi koji ih drze  |
Dino drago mi je da si me razumeo._________________ PTICE BOZJA STVORENJA  |
|
 | |
STIGLICANEFLAC Pocetnik

Број порука: 1 Join date: 27.03.2012
 | Наслов: Re: HVATANJE PTICA I NA KOJE NACINE Tue Nov 06, 2012 4:36 pm | |
| Da li neko zna kako se pravi lepak za hvatanje ptica, kako mi sapcani kazemo LAJMA ?? |
|
 | |
Timbrado Moderator

Број порука: 246 Join date: 09.11.2009 Age: 39 Локација: Düsseldorf-Sabac
 | Наслов: Re: HVATANJE PTICA I NA KOJE NACINE Fri Nov 09, 2012 12:45 pm | |
| | STIGLICANEFLAC :: | | Da li neko zna kako se pravi lepak za hvatanje ptica, kako mi sapcani kazemo LAJMA ?? |
Ima na vise nacina, sto pitas ???
Pa komsija, kako ti kao sapcanin neznas kako se pravi lajma? Od toliko pticara u sapcu i da od nikoga nisi video ili saznao.
Pozdrav od sapcanina _________________ SABACKi CIVIJAS !
|
|
 | |
dino Pocetnik

| Наслов: Re: HVATANJE PTICA I NA KOJE NACINE Fri Dec 14, 2012 4:17 pm | |
| pozzz ljudi zanima me sta je najbolje staviti crvendacu u onu zamku sem brasnjara da ih bas privuce ... inace lovim ih sa najhumanijom zamkom bez bilo kakvih povreda |
|
 | |
| | HVATANJE PTICA I NA KOJE NACINE | |
|