Ptice fauna Europe

Ptice Fauna Europe
 
HomeFAQ/УпутствоТражиРегиструј сеПриступи

Share | 
 

 MELANINSKI KANARINCI!.............

Go down 
АуторПорука
Daralin
Pocetnik
Pocetnik
avatar

Број порука : 87
Join date : 04.12.2009
Age : 56
Локација : Srbija-Nemacka

ПорукаНаслов: MELANINSKI KANARINCI!.............   Tue Jul 13, 2010 1:33 am

Melaninski kanarinci...


Melaninski kanarinci, poput divljag kanarinca, uz "masnu" (lipokromsku) obojenost posjeduju i melaninsku obojenost.

Normalni ili crno-smeđi melaninski kanarinac posjeduje crni eumalanin, smeđi feomelanin, te smeđi eumalanin. Podperje je kod normalnog melaniskog kanarinca tamno, a tamni su kljun, noge i nokti.
Kombinacija crno-smeđeg kanarinca sa tri osnovne lipokromske boje, daje nam cijeli spektar crno-smeđih ptica. Tako se crno-smeđi kanarinac sa bijelom lipokromskom bojom naziva plavi, sa žutom lipokromskom bojom zeleni, a sa crvenom lipokromskom bojom bakreni. I ovdje susrećemo tri tipa obojenosti ptica: intenzivnu, neintenzivnu i mozaičnu. Također se kod melaninskih ptica sreću i mutacije na lipokromskoj obojenosti.


Melaninski crno-smeđi
bijeli (plavi)
Melaninski crno-smeđi
žuti (zeleni)Melaninski crno-smeđi
crveni (bakreniKada se pojavi mutacija na genima za razvoj crnog melanina dobivamo smeđeg kanarinca. Smeđa mutacija je recesivno, spolno vezano svojstvo.

Melaninski smeđi srebrniMelaninski smeđi zlatniMelaninski smeđi crveniSlijedeća mutacija koja se javlja kod melaninskih kanarinaca je ahat. Ahat faktor djeluje tako da modificira crni melanin pa tamni pigment postaje svjetliji, uključujući i podperje koje postaje tamno sivo. Noge, nokti i kljun gube veći dio svoje crne boje.
Ova se mutacija može primjeniti na smeđi melaninski faktor i tada je nazivamo izabela

Ahatni srebrniAhatni crveniIzabela recesivno bijelaIzabela crvena intenzivnaOpal je homozigotan recesivni faktor. Njegovi efekti su višestruki: oslabljuje sve znakove smeđeg melanina smještenog na rubu pera kod normala i smeđih; oslabljuje kompletan smeđi melanin u crtežu kod smeđih, iako reducira samo smeđu boju podperja; mijenja boju crnog melanina u crtežu kod normala u tamnu srebrno-sivu, međutim ovdje nema tako velik utjecaj na boju podperja.


Opalni recesivno bijeliOpalni žutiPastelni je faktor kod melanina spolno vezani recesivni. Kod izabela pastela ptica je vizuelno skoro lipokromska, a podperje je drap boje. Crtaž je jako rasvjetljen.
Recesivno bijeli smeđi pastel

Recesivno bijeli smeđi pastel

l

Zlatni izabela pastelCrveni ahatni pastelKod ino faktora ptice imaju crvene oči i ta se boja starenjem ptice ne mijenja. Kod prvog tipa ino faktora pojavljuje se bijela obojenost na mjestima gje se normalno nalazi smeđi eumelanin, tj. ispod centra pera. U drugom su slučaju rubovi pera smeđi. Lipokromska boja smještena je između smeđe i bijele. Kod trećeg tipa smeđi je pigment smješten ispod centra i navrhu pera, dok je lipokromska boja na preostalim dijelovima pera. Kod sva tri tipa podperje je drap boje

Smeđi ino srebrniSmeđi ino zlatniSmeđi ino crveniSatenski je faktorspolno vezano recesivno svojstvo. Njegov učinak je trostruki. Ptica. kao i kod ino faktora, ima crvene oči. Drugi efekat je da spriječava ispoljavanje crnog eumelanina koji je kod normala smješten u sredini pera. Treći efekat je spriječavanje ispoljavanja smeđeg feomelanina koji je lociran na vrhu pera kod svih melaninskih vrsta. Podperje je tamno drap boje.

Satinet smeđi srebrniSatinet žutiSatinet mozaični crveniSlike i tekst je preuzet sa internetaНазад на врх Go down
Rale KG
Moderator
Moderator
avatar

Број порука : 543
Join date : 20.02.2010
Age : 56
Локација : Kragujevac

ПорукаНаслов: Re: MELANINSKI KANARINCI!.............   Wed Jul 14, 2010 4:47 am

Daralin, lep tekst i veoma poucan.
Nadam se da ce sada i ostalim clanovima foruma biti lakse da prave razliku u podeli melaninskih kanarinaca.
Veliki pozdrav iz Kragujevca cheers
Назад на врх Go down
zoranknez
Pocetnik
Pocetnik
avatar

Број порука : 116
Join date : 01.03.2010
Age : 58
Локација : Krusevac Srbija

ПорукаНаслов: MELANINSKI KANARINCI!.............    Mon Oct 11, 2010 3:37 pm

Nasleđivanje melaninskih serija
Postoje četiri osnovne melaninske serije klasičnih melaninskih ptica. To su crna, ahatna, smeđa i izabelna. Osnovne serije su u nastavku opisane uz adekvatne slike na primeru žutih intenzivnih klasičnih kanarinaca.
Crna serija:
Kod klasičnog crnog (oksidiranog) kanarinca maksimum crnog eumelanina manifestuje se na perju, nogama, noktima i kljunu. Na leđima, bokovima i glavi prisutan je dobro izražen crtež od feomelanina, koji je smeđe boje, i koji se dobro opaža. Ipak treba naglasiti da se unazad par godina pojavila nova serija crnih kanarinaca koji imaju vrlo malo smeđeg eumelanina. Taj nedostatak smeđeg eumelanina se dodatno nagrađuje. Paperje je kao i kljun, noge i nokti crne boje.Ahatna serija:
Ahatni kanarinac je razređeno crna ptica. Noge, nokti i kljun moraju biti svetlo sive boje, a paperje crnosive boje. Na leđima i bokovima prisutan je crni, tanak i kratak crtež bez smeđe boje. Radi toga je osnovna lipokromska boja bolje vidljiva. Rubovi dugih pera krila i repa su sjajno sivo obrubljeni, radi razređene crne boje. Ahatni kanarinac ima na glavi specifične oznake: na delu iznad kljuna i obrvama su, radi razređenosti melanina, dobro vidljive osnovne lipokromske boje. Brkovi su isto tako dobro obeleženi i u kontrastu sa zonama svetle boje obraza.Smeđa serija:
Kod smeđeg (oksidiranog) kanarinca smeđi eumelanin mora biti koliko je god moguće po celom perju na celom telu izrazito vidljiv. Noge, nokti i kljun lagano su smeđe boje. Na leđima, bokovima i na glavi prisutan je dobro izražen crtež smeđe boje, koji se razlikuje od osnovne lipokromske boje. Boja paperja je crno-smeđa.Izabelna serija:
Izabelni kanarinac je razređeni smeđi kanarinac. Noge, nokti i kljun su svetle, boje mesa, a paperje je smeđe. Na leđima i bokovima je tanak i fini crtež koji se ističe od osnovne lipokromske boje, koja je i sama dobro istaknuta (osim na mozaiku). Duga pera na krilima i repu su svetle bež boje na celokupnom perju, osim jedan tanki rub lipokroma s spoljne strane. Osnovna lipokromska boja je svetla, jednakomerna i bez svetlih zona na bokovima, te na velikim perima krila i repa.Sva četiri osnovna tipa (serije) melaninskih kanarinaca su prema naslednosti dominantna i to crni nad ahatnim, smeđim i izabelnim; ahatni nad smeđim i izabelnim i smeđi nad izabelnim. Radi se o polno vezanom nasleđivanju.

Preuzeto sa interneta
Назад на врх Go down
http://www.bagdala037.forumburundi.com
Sponsored content
ПорукаНаслов: Re: MELANINSKI KANARINCI!.............   

Назад на врх Go down
 
MELANINSKI KANARINCI!.............
Назад на врх 
Страна 1 of 1

Permissions in this forum:Не можете одговорити на теме у овом форуму
Ptice fauna Europe :: KANARINCI-
Скочи на: